Treceți la conținutul principal

Un fel de ajutor a lui Dumnezeu(monteurul de film)

Vom discuta astăzi despre o veche pasiune de-a mea: cinematografia. Am crezut că nu mai reprezintă un domeniu de interes, numai că viața îmi demonstrează că atunci când spun că renunț la ceva nu o fac, ci revin cu o altă abordare mai puternică spre a-mi atinge obiectivele.

În liceu mă caracterizam ca o persoană critică, dar mai ales autocritică. Ceilalți mă percepeau ca fiind ieșită din comun, cu idei bizare, cu un stil vestimentar complet tâmpit, cu machiaj puternic, dar mă vedeau foarte creativă, ceea ce m-a bucurat enorm.
Despre obiceiul meu de a scrie când sunt supărată nu știau mulți, erau afectați doar cei care primeau manuscrisul. Și deseori auzeam că scriu bine. Nu-mi doream că aud că scriu bine, ci „mă voi gândi la ce ai scris”, „voi încerca să-mi revizuiesc atitudinea”.

În clasa a 11-a am avut acest vis nebun de a intra în minunata lume a filmului, așa că am început să mă documentez. Așa am descoperit cartea „Totul despre scurtmetraj”. Mi-am dat seama foarte repede că nu-mi plac materialele lungi, nu aș putea să le produc. Am descoperit că actorii sunt doar o parte din tot ce se întâmplă într-un film.

  • Mai întâi se realizează un scenariu și de un scenarist sau mai mulți.
  • Mai avem nevoie de un ingredient: un fel de Dumnezeu reprezentat de regizor.
  • Producătorul este un element foarte important și este cel care finanțează proiectul creativ.
  • Monteurul este un fel de „persoana din spate” cel care realizează efectele speciale, care taie secvențele, care creează anumite efecte prin sunete, frecvență, ritmul îmaginii, reglarea vocilor actorilor, luminozitate, contrast, culoare etc.
Despre montaj și rolul Monteurului vom discuta mai multe astăzi.

Monteurul este acela care stabilește încadratura, iluminarea, unghiulația camerei, mișcările de pe aparat. Monteurul intensifică starea emoțională a privitorului așa cum Griffith, printre primii cineaști a înțeles că trebuie să facă. Adevărul putea fi manipulat prin montaj, și-au dat seama imediat rușii și au abordat imediat tehnicile specifice.

Francis Ford Coppola spunea că filmul este creat de trei ori:
-scriere
-filmare
-montare

Monteurul reglează ritmul, timpul, controlează și induce emoții oamenilor care se uită la film. 

Sam Small le propune cineaștilor să filmeze tot ce le iese în cale. Materialul brut este esențial în conceperea unui film de scurt sau lung metraj.
Orele de lucru preferate trebuie folosite pentru a lucra la capacitate maximă.

De exemplu eu lucrez cel mai bine după ora 23:00. Dacă scriu un material pentru blog la acestă oră și îl public, cititorii mei vor fi mai puțini. Programul meu de lucru nu coincide cu cel de vizionare al publicului cititor de articole de modă sau cinematografie. Însă, pentru a fi eficientă și creativă voi lucra atunci.

Dimineața e teribil, capacitatea mea de înțelegere e foarte redusă, iar după amiza prefer să dorm pentru a putea lucra noaptea. 

Mai jos am o surpriză pentru voi. Este un interviu Cu Andreea Ionașcu, pe atunci coordonator de proiecte la ONG Mare Nostrum din Constanța.Aceasta este o a doua variantă întrucât în prima aveam un tic foarte deranjant cu buzele, iar  gesturile erau un pic deplasate. Ticăitul acela care se aude mă scoate din minți, dar prin acesta vreau să subliniez importanța montajului. La montaj s-ar fi putut adăuga o melodie, s-ar fi putut scoate acel sunet, s-ar fi putut tăia momentul în care mi s-a văzut foaia cu întrebări(muncă de scenarist).
 Cu privire la atitudine ar fi trebuit să zâmbesc mai mult, să mă uit înspre cameră când s-a încheiat, să urmăresc mai cu atenție ritmul de vorbire al Andreei ca să pot interveni la timp...Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce urăsc Valentine's Day din toată ființa mea?

Voi fi foarte subiectivă în această postare. Cred că a început în adolescență și fenomenul s-a repetat în fiecare an. Fiind influențată de publicații „remarcabile” pentru adolescenți precum „Cool Girl” și trecând treptat la Cosmopolitan, Glamour și alte reviste destinate femeilor mi se părea că V Day chiar înseamnă ceva. Iar faptul că de fiecare dată, dar de fiecare dată se întâmpla ceva și nu eram în cuplu în această perioadă sau suspinam după vreun „ființ” la care se ajunge greu, că altfel nu e interesant, mă făcea să cred că e ceva în neregulă cu mine.

Apoi, o dată cu vârsta am început să înțeleg că la fel ca și Moș Crăciun, Iepurașul de Paște și alte personaje mirifice, Cupidon există doar ca să-i ajute pe oameni să cumpere lucruri urâte, pe care în mod normal nu le-ar cumpăra. Dar la presiunea societății și de teama de a nu rămâne singuri cumpără inimioare de pluș, trandafiri roșii parfumați, prăjituri în formă de inimă. By the way, știți ce formă are inima? Nu are nicio legătură…

Ieftin, dar bun, prietene - are tot ce vrei pentru un păr superb

Sunt anumite produse cosmetice la care mă întorc, deși îmi place să testez cât mai multe. Din această categorie face parte și serul pentru vârfuri despicate, cel verde de la Avon. E pur și simplu ce trebuie pentru sezonul rece.

Deși îmi place să am volum la păr și e destul de trist că nu-l pot obține în mod natural ca alte persoane, acesta îmi place (culmea) pentru că mi-l face și mai drept decât este deja. Doar că este un păr drept ce pare îngrijit, strălucitor și care miroase genial, un atribut comun pe care-l au toate produsele cosmetice pe care le prefer în mod uzual.

Am aflat între timp și cum se numește mulțumită Google (Daily Shine de la Advance Techniques). Iar cel mai mult îmi place mirosul, după cum am subliniat mai sus. Partea amuzantă e că nu pot să-l asociez cu nimic, nu seamănă cu nimic din ce cunosc, parcă are un miros al lui specific. Și m-am bucurat că l-am redescoperit la fel de bun ca atunci când l-am cumpărat pentru prima dată, acum 6 ani și când o grămadă de perso…

Am găsit „Jurnal de Bac”, neprelucrat și găsit total întâmplător. Genial și fără spații după virgule

Jurnal de Bac17 septembrie 2010Azi s-a făcut,ca de altfel în fiecare an trafic de cărţi. S-au vândut şi s-au cumpărat înaceiaşi măsură.Ca la piaţă. Eu aveam doar patru lei,atât am apucat să iau când am plecatla şcoală. Am zărit chioşcul de ziare şi era să cobor să-mi iau o revistă. Nu prea mă potabţine. Şi ce e dureros e că sunt conştientă că nu-mi folosesc la nimic,poate doar pentru amânca mama seminţe pe ele. Nu mai găsesc nimic interesant în paginile lor colorate.Toate subiectele sunt reluate la nesfârşit.19 septembrie 2010Caz de urgenţă,deschid DEX-ul la imaginar poetic. Nu găsesc. Ultima soluţie:caut pe net.Şi caut,şi caut şi caut…Când în sfârşit am crezut că am descoperit definiţia salvatoare eaarată aşa: „Imaginar poetic- Concept integrator al antropologiei şi al poeticilor moderne,definit ca viziune reunificatoare a conştientului şi a inconştientului în raportareafiinţei umane la mediul înconjurător,reprezentabilă poetic într-o sumă uriaşă de imaginifundamentale,în reperele că…