Treceți la conținutul principal

Ce am învățat din experiența la Dijon + sfaturi prețioase pentru cei ce vor să studieze acolo

Astăzi am vorbit cu o persoană care m-a întrebat despre experiența mea ca Erasmus la Dijon. Mult timp m-am gândit la acea perioadă ca total nepotrivită pentru dezvoltarea mea; mai degrabă lipsa de dezvoltare deoarece eram atât de plină de emoții negative, încât nu am putut simți cum eram invăluită de acel nou spațiu pe care-l alesesem și descoperisem. Acum găsesc câteva beneficii în acea experiență printre care:
* Am descoperit că vreau să organizez petreceri tematice
* Am locuit singură în cameră, ceea ce m-a făcut să stau mai mult cu mine, să-mi dau seama de ceea vreau să fac, să fiu
*Am descoperit o cultură nouă, fascinantă și diferită de orice sistem întâlnit până acum
*Am gustat feluri de mâncare diferite și m-am îndrăgostit iremediabil de croisantele cu unt și alte prăjituri deosebite franțuzești
*Am învățat multe lucruri despre vinuri, fiind într-o zonă viticolă
*Am interacționat cu diverse culturi, pe care am învățat să le tolerez și să conviețuiesc cu ele. Fiind într-un mediu universitar am interacționat cu europeni, asiatici etc.
* M-am adaptat la clima ploioasă din această zonă
*Am învățat să-mi gestionez mai bine finanțele
*Am văzut persoane pasionate de modă, ceea ce într-un final a dus la dezvoltarea acestui blog, care a început ca unul de modă
*Am văzut un alt sistem educațional, politic, social, cultural ca în această țară.

Să trecem la elemente vitale pe care orice student la Universitatea din Dijon trebuie să le cunoască:

1. Transportul: În Dijon poți lua tramvaiul, autobuzul pentru plimbări prin oraș trenul spre alte orașe sau mașina personală. Poți avea abonament la tramvai, îți poți lua abonamente mai scurte pentru câteva zile, pentru o zi sau chiar  o oră. Tramvaiele sunt roz și destul de noi, având în vedere că au fost introduse pe 1 septembrie 2012.

2. Universitatea: Arată foarte bine, poți merge la bibliotecă, la sala de informatică, te poți înscrie în tot felul de grupuri de ciclism, teatru, sport, dans etc. Poți mânca la restaurantele universitare care se numesc Resto U cu doar 3, 10 euro dacă ești posesorul uni carnet de student, care arată ca un card. La restaurantele acestea poți găsi atât mâncare tradițională, cât și din străinătate, deserturi minunate precum creme brulee  cu o pară caramelizată în interior, banana split, iaurturi simple și cu fructe, salate de fructe, salate cu diverse legume, pizza, pește etc.

3. Cazarea: Dacă ești student plătești 200 E pentru o lună, dar dacă nu vrei să stai la cămin poți opta pentru gazde care pornesc de la 300 E pentru studenți și care te ajută să cunoști cultura franceză prin intermediul unor locuitori ai orașului.

4. Locurile pe care trebuie să le vezi; Sunt numeroase. Poți vedea minunatele grădini botanice, muzeele, clădirile construite în diverse stiluri diferite precum art deco, art nouveau, renascentist sau tipic burgognez. Poți merge la cinema, patinaj, concerte de operă, concerte pop, rock etc. Sunt multe cafenele, restaurante, pizzerii care mai de care mai colorate și frumos decorate cu servicii impecabile care-și deschid porțile ca să te primească pe tine turistul, studentul din Dijon. Poți face un tur al centrului vechi urmărind triunghiurile care conțin bufnițe. Bufnița este semnătura arhitectului care a lucrat la constituirea unei biserici din Dijon.

Sunt multe magazine de haine, cosmetice, ceainării, patiserii, brutării care sunt de multe ori poziționate la parterul unei clădiri vechi, deci acestea nu sunt distruse, ci folosite în scop comercial.

Oamenii mi s-au părut mai reci decât alte naționalități pe care le-am întâlnit, dar mult mai relaxați și care oferă servicii minunate.
În rest, numai de bine.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce urăsc Valentine's Day din toată ființa mea?

Voi fi foarte subiectivă în această postare. Cred că a început în adolescență și fenomenul s-a repetat în fiecare an. Fiind influențată de publicații „remarcabile” pentru adolescenți precum „Cool Girl” și trecând treptat la Cosmopolitan, Glamour și alte reviste destinate femeilor mi se părea că V Day chiar înseamnă ceva. Iar faptul că de fiecare dată, dar de fiecare dată se întâmpla ceva și nu eram în cuplu în această perioadă sau suspinam după vreun „ființ” la care se ajunge greu, că altfel nu e interesant, mă făcea să cred că e ceva în neregulă cu mine.

Apoi, o dată cu vârsta am început să înțeleg că la fel ca și Moș Crăciun, Iepurașul de Paște și alte personaje mirifice, Cupidon există doar ca să-i ajute pe oameni să cumpere lucruri urâte, pe care în mod normal nu le-ar cumpăra. Dar la presiunea societății și de teama de a nu rămâne singuri cumpără inimioare de pluș, trandafiri roșii parfumați, prăjituri în formă de inimă. By the way, știți ce formă are inima? Nu are nicio legătură…

Ieftin, dar bun, prietene - are tot ce vrei pentru un păr superb

Sunt anumite produse cosmetice la care mă întorc, deși îmi place să testez cât mai multe. Din această categorie face parte și serul pentru vârfuri despicate, cel verde de la Avon. E pur și simplu ce trebuie pentru sezonul rece.

Deși îmi place să am volum la păr și e destul de trist că nu-l pot obține în mod natural ca alte persoane, acesta îmi place (culmea) pentru că mi-l face și mai drept decât este deja. Doar că este un păr drept ce pare îngrijit, strălucitor și care miroase genial, un atribut comun pe care-l au toate produsele cosmetice pe care le prefer în mod uzual.

Am aflat între timp și cum se numește mulțumită Google (Daily Shine de la Advance Techniques). Iar cel mai mult îmi place mirosul, după cum am subliniat mai sus. Partea amuzantă e că nu pot să-l asociez cu nimic, nu seamănă cu nimic din ce cunosc, parcă are un miros al lui specific. Și m-am bucurat că l-am redescoperit la fel de bun ca atunci când l-am cumpărat pentru prima dată, acum 6 ani și când o grămadă de perso…

Am găsit „Jurnal de Bac”, neprelucrat și găsit total întâmplător. Genial și fără spații după virgule

Jurnal de Bac17 septembrie 2010Azi s-a făcut,ca de altfel în fiecare an trafic de cărţi. S-au vândut şi s-au cumpărat înaceiaşi măsură.Ca la piaţă. Eu aveam doar patru lei,atât am apucat să iau când am plecatla şcoală. Am zărit chioşcul de ziare şi era să cobor să-mi iau o revistă. Nu prea mă potabţine. Şi ce e dureros e că sunt conştientă că nu-mi folosesc la nimic,poate doar pentru amânca mama seminţe pe ele. Nu mai găsesc nimic interesant în paginile lor colorate.Toate subiectele sunt reluate la nesfârşit.19 septembrie 2010Caz de urgenţă,deschid DEX-ul la imaginar poetic. Nu găsesc. Ultima soluţie:caut pe net.Şi caut,şi caut şi caut…Când în sfârşit am crezut că am descoperit definiţia salvatoare eaarată aşa: „Imaginar poetic- Concept integrator al antropologiei şi al poeticilor moderne,definit ca viziune reunificatoare a conştientului şi a inconştientului în raportareafiinţei umane la mediul înconjurător,reprezentabilă poetic într-o sumă uriaşă de imaginifundamentale,în reperele că…